22 Nisan 2014 Salı

Paranın Konvertibilitesi

Bugün televizyonlarda birçok kez duyduğumuz konvertibl paradan bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı okuduğunuzda bu kavramın ne demek olduğunu kesin olarak anlayacağınız kanısındayım, neden mi ?
Çok sağlam bir anlatım içerisine gireceğimden değil, çok basit bir kavram olduğu için. heheh
Evet, konvertibilite kavramı; genel anlamda herhangi bir değerin bir başka değere dönüştürülebilmesini ifade eder.



Parasal açıdan konvertibilite ise, bir ülkenin parasının altın veya başka bir ülke parasına, kur ve ya parite denilen bir ölçü çerçevesinde dönüştürülebilmesi anlamına gelir. 

Başka ifadeyle bir ülke parasını aynı ülkenin bankalarından birine götürüp karşılığında yabancı bir ülke parası almak istediğimizde belli bir kur üzerinden alabiliyorsak, bulunduğumuz ülkenin parası konvertibildir.

Konvertibilite kavramı
hakkında bir çok kişi, TL’nin yabancı bir ülkede ödeme aracı olarak kabul edilmesi olduğunu düşünür. Aslında bu tamamen tanınma olayıdır. Nasıl ki biz Nijerya parasını bilmediğimiz için ödeme aracı olarak kabul etmiyorsak Nijerya'ya gittiğimizde de TL ile ödeme yapmak istediğimiz zaman Nijeryalı bir satıcının TL’yi kabul etmemesi gayet normal bir durumdur, öyle değil mi ?
Konvertibilitede asıl önemli olan bir ülkenin kendi bastığı parayı kendisinin değişime kabul etmesidir.

Bir ülke parası başka ülkelerin bankaları ve ya kişi ve kurumları tarafından da ödeme aracı olarak kabul ediliyorsa o para hem konvertibl hem de rezerv paradır. Dolar ve Euro, hem konvertibl hem de rezerv paraya sağlam bir örnektir. Türkiye'den herhangi bir mal veya hizmet satın alan bir yabancı ödemeyi Dolar yada Euro olarak yapmak istediğinde satıcı bunu kabul edebilir. Çünkü bu para birimleri her yerde geçen rezerv paradır. Biz gidip ABD'de bir mal ve hizmet için TL ödemek istediğimizde satıcı bunu yüksek ihtimal kabul etmez, bu anlamda bu durum TL'nin rezerv para olmadığının göstergesidir, ama konvertibl olmadığını göstermez.

Olay bundan ibaret. 
*Herhangi bir parayı kendi ülkesi içerisinde başka bir paraya belli kur üzerinden değiştirmek istiyor ve bunu yasal olarak başarıyorsak bu para konvertibldır.
*Bir para birimi (dolar) ile gittiğimiz her ülkede ödeme yapabiliyorsak eğer, bu para birimi hem konvertbl hem de daha da önemlisi rezev paradır.

Bu açıklamaların üzerine kafanıza takılan herhangi bir soru olursa, lütfen yorum bırakarak sorunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder