26 Nisan 2014 Cumartesi

Altın

Merhaba, bugün uğruna günler düzenlenen, bu ay bana öbür ay karşı komşu ayşe teyzeye gidilip, yenilip içilip, evlere dağılırken masaya bırakılan altın madeninden bahsetmek istiyorum.
Nedir bu altın? Ne değildir? Tarihi nedir? Ekonomi'de yeri nedir?

Altın, kimya dilinde Au (Latince'de Aurum -ışıldayan-parlayan-) kısaltması ile anılan yumuşak, parlak sarı renkte kimyasal bir elementtir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir.

Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. (Bu ışıltısı birçok teyzenin ilgi odağı olmuş ve ''bizde niye yok!!!?!?'' dedirtmiştir... Hehhe).  Üstelik
kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanma olmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.
(kyn. wikipedia)


Solda gördüğünüz şekliyle bilim insanlarının incelediği altın.
Burada %99.999 saflıktadır. Çeşitli alanlarda kullanılır, bu saflıkta bir altının gramıyla, bir mikroçip'in işlemcisinin bağlantı noktası bacakları yapılabilir.
Ve eskimiş elektronik malzemelerin tekrar dönüşümüyle bu altın tekrar kazanılıp, tekrar tekrar kullanılabilir.



Sağda gördüğünüz ise 1 KG altın külçesidir. Bunu genelde İngilizler sever, aşıktırlar bu haline. Ellerinden gelse yerler o derece... Ha bir de Yahudi'ler çok sever bunu, bizim buğday tarlalarımız gibi onların da böyle külçe tarlaları vardır. Ekip biçer, düzenli de sularlar.






İşte bu en sevdiğim.
Türk halkı da buna bayılır işte.
O camekanda sıra sıra dizilmeler...
O parlamalar...
O çeyreklikler yok mu ?
ANLAYAMAZ SINIZ... :/



Gelelim ekonomideki yerine; Altın Para Standardı
Standart para biriminin, belirli bir ağırlıkta altın olarak kabul edildiği veya para değerinin belli ağırlıkta altının değerine denk tutulduğu para sistemidir. Altın standardında ya altın sikkeler kanuni olarak para dolaşımına girer ya da kâğıt para, istendiğinde sabit bir fiyatla altına çevrilebilir.

Altın standardı ilk defa 1821'de İngiltere'de başlamıştır. Birçok devre geçirdikten sonra 1937'ye gelindiğinde tam altın standardını sürdüren hiçbir ülke kalmadı.
II. Dünya Savaşı sonrasında, döviz kurlarının genellikle dolara veya altına göre ayarlandığı bir sisteme geçildi. 
1958'de yeniden bir tür altın standardı sistemine dönüldü. Buna göre, önde gelen Avrupa ülkeleri milletlerarası ödemelerde kendi paralarının altına veya dolara serbestçe çevrilebilirliğini garanti ediyorlardı.
Milli seviyede altın standardına dönüş ise hiç görülmedi...

1980'den sonra sermaye piyasalarındaki artan enstrümanlar altının eski önemini azaltmıştır. Artık paranın değeri altın ile değil satın alma gücü ile ölçülmeye başlanmıştır.
Tüm bunlara rağmen altın, ülkemizde ve dünyada halen en güvenilir yatırım araçları arasında görülmektedir.


1 yorum: