20 Nisan 2014 Pazar

Bir berber bir berbere...



Kafamda berberli bi iktisat açıklaması var ama önce teori,


Bu teori kısmı beni hep sıkmıştır, yapacak da çok fazla bir şey yok, teori her zaman beynimizi işgal etmeye devam edecek malesef, buyrun;

İktisat, sonsuz olan insan ihtiyaçlarının sınırlı kaynaklarla nasıl karşılanacağını inceleyen bir sosyal bilimdir. İktisat bir sosyal bilim olma yanında, analitik bir yapıya da sahiptir. İnsanların iktisadi davranışları ile malların üretim, tüketim ve dağıtım faaliyetlerini inceler.


Peki bunlar ne demekki ?
Şöyleki, insanoğlu doğası gereği doyumsuzdur, sürekli bir şeyler ister, istediği şeyi elde ettiğinde de bir sonraki isteği çoktan hazırda bulunuyor olur. ''sonsuz olan'' ihtiyaç mevzuu işte buradan geliyor.

Evet insanoğlu doyumsuz ve sonsuz ihtiyaç sahibi, bunun karşısında da sınırlı ve tükenebilir kaynaklar var, işte bu ikisi arasındaki uygun bölüştürmeyi inceler iktisat. 
Örnek verecek olursak;
20 tane özgür ruhlu 20li yaşlarda ( halk dilinde apaçi ) birey düşünelim. Hepsi de aynı saç kesimini yaptırmak istiyor (saç kesimi burada insanoğlunun ihtiyacını temsil ediyor), ve istedikleri saç kesimini yapacak berber de bulundukları bölgede bir tane olsun (berberi burada kaynak alıyoruz)
Düşünsene 20 ihtiyaç 1 kaynak var ortada.
E şimdi sorarsın kaynağın tükenir olduğundan bahsettin diye, evet. Berber bir insandır ve tükenebilir, yorulur, sıkılır, sonuç itibariyle işini yapmak istemez ve bu noktada kaynak tükenebilir hale gelir...
Derken bir iktisatçı gelir dükkana, berberin saatte yapacağı hizmet miktarını hesaplar, gençlerin her birinin ortalama hizmet süresini tahmin eder tabi bunları yaparken çeşitli bilim dallarından yararlanır.
Ve bir sonuç koyar ortaya, bir şekilde bir sıralama oluşturur, bir çizelge yapar ve bunların ışığında herkes hizmetini almış olur.
Ehehe ne güzel oldu dimi?
İktisatçının gelmediğini düşünün, 20 kişi dükkana müthiş baskı yapardı muhtemel bir kavga olabilirdi ve kavganın sonucunda tükenebilir berberlik vasfı yanlış bir darbeyle tamamen körelebilirdi.

Farkındayım çok hoş bir örnek olmadı bu anlattıklarım ama, teoride boğulmadık işte, teorinin karşılığını kafamızda canlandırdık en azından.

Bu kavramlar üzerinde yine devam edicem, ama sonra, şimdilik böyle kalsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder